torsdag 23. september 2010

Hvorfor ble det krig i 1914?

Fra 1870-tallet konkurrerte de europeiske stormaktene om å skaffe seg flest kolonier i Afrika og Asia. Dette førte til mange konflikter mellom landene. Men kolonier var ikke det eneste landene konkurrerte om. En annen ting var å produsere og selge flest varer. Britene ledet lenge denne konkurransen fordi de var det landet som først ble industriallisert. Men mot slutten av 1800-tallet tok Tyskland igjen forspranget. Britene, Franskmennene og Russerene var bekymret fordi Tyskland plutselig var blitt så mektige. Mistenksomheten mellom landene førte til at flere land satset på å forberede seg på krig ved å produsere våpen.

Frykten for krig gjorde at landene inngikk allianser. Tyskland allierte seg med Østerrike-Ungarn og Italia. Frykten for Tyskland gjorde at også Russland og Frankrike allierte seg, og etter hvert ble også Storbritannia med i denne alliansen.
Meningen med allianser var egentlig å unngå krig, men de bidro til at landene ble enda mer mistenksomme. Og etter hvert skulle det veldig lite til for at det ble krig.

28.juni 1914 hadde en Serbisk nasjonalistisk organsisasjon som het Svarte Hånd planlagt et attentat mot den østerrikske tronearveren Franz Ferdinand. Gavrilo Princip skulle drepe han, og så begå selvmord så han ikke kunne røpe hvem som hadde planlagt attentatet. Bilen med Franz Ferdinand og kona stoppet rett ved hjørne der Gavrilo ventet og han tok opp revolveren og skjøt begge. Dette ble kjent som "Skuddene i Sarajevo".
En måned etter skuddene i Sarajevo erklærte Østerrike-Ungarn krig mot Serbia.
                              
                                   Gavrilo Pricip ble arrestert etter å ha drept Franz Ferdinand

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar